SUBÜ Fikir Sofrası’nda Robotik sistemler ve yapay zekâ konuşuldu
SUBÜ tarafından düzenlenen Fikir Sofrası, ‘Robotik Sistemler, Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ’ teması ile gerçekleştirildi. Etkinlikte SUBÜ’nün yapay zekâ, büyük veri ve dijitalleşme ile ilgili yeni programları, nitelikli iş gücü göçü ve DOMİOSB bünyesinde istihdamı planlanan çalışanlardan beklenen nitelikler gibi konular konuşuldu.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ev sahipliğinde ‘Robotik Sistemler, Dijital Dönüşüm ve Yapay Zekâ’ temalı Fikir Sofrası etkinliği gerçekleştirildi. Üniversite lokalinde düzenlenen etkinliğe; SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kar, TİO Otomasyon Kurucu Ortağı Emre Beşir, 2K Welding Genel Müdürü Kadir Beyenal, TürkRED Şirket Sahibi Ali Caner Ateş, Eras Arnova Kurucusu Selim Can Eras, Fada Mühendislik Genel Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, Optimum STU Yönetim Kurulu Başkanı Tansel Cavit Kulak, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Genel Sekreteri Şevket Kırıcı, Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (DOMİOSB) Bölge Müdürü Dr. Ersan Şentürk, Kantec Kurucusu Kaan Akdoğan, Yön Proses Filtrasyon Genel Müdürü Yalçın Pelin, ENG Mineral Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tumbaz, Nehir Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Boru, SUBÜ Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Atalı ve SUBÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Caner Erden katıldı.
10 yeni program
SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, üniversite bünyesinde Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yapay zekâ ve dijitalleşme hamlesi doğrultusunda açılan programlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Karasu Meslek Yüksekokulu’nun Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu adını alacağını ve üniversite genelinde 10 yeni program açılacağını kaydeden Sarıbıyık, “Mevcut programlara ek olarak yeni nesil programlar diyebileceğimiz 10 programı önümüzdeki akademik yılda açarak iş dünyasının güncel beklentilerine ve dijital dönüşümlerine cevap verecek nitelikli insanlar yetiştireceğiz” diye konuştu. Sarıbıyık’ın konuşmasının ardından açılacak programların müfredatları ve yetiştirilecek öğrencilerden beklenen yetkinlikler üzerine istişarelerde bulunuldu.
Etkinlik detayları
Fikir Sofrası’nda ayrıca göç alan bir şehir olan Sakarya’nın ilerleyen süreçte nitelikli iş gücünü koruması üzerinde fikir birliğine varıldı. Şehirde bulunan sanayi temsilcileri tarafından kuruluşlarının geleceğine yön verilmesi için SUBÜ akademisyenlerinin firmalara ziyaretlerini artırarak mevcut durumları analiz etmelerinin ve bu analizler sonucunda değişim-dönüşüm için durumlarının ne olduğunun ortaya konulması beklentileri vurgulandı. Yeni kurulan DOMİOSB için gerekli insan kaynağının sağlanması ve beklenen niteliklere yönelik görüşler paylaşıldı. Bu doğrultuda DOMİOSB bünyesinde kurulan ‘Akadomi’ hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. SAMİB üyesi firmaların Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü uhdesinde faaliyet gösteren takımlara yardımcı olunması üzerinde düşünceler aktarıldı.