Sosyal Bilimler Alanındaki Projelerde hâkimiyet önemli
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Araştırma Dekanlığı (ARDEK) katkılarıyla düzenlenen “Sosyal Bilimler Alanında Projeler” etkinliği SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti.
Araştırma Üniversitesi olma hedefi ile hareket eden Sakarya Üniversitesi akademisyenlerine yönelik düzenlenen etkinliğe; Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, SAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Prof. Dr. Emrah Doğan, Araştırma Dekanı Prof. Dr. Cenk Yavuz, SAÜ Uluslararası Ofis Koordinatörü Dr. Tuba Tatar, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sima Nart, İşletme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akbolat, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Küçük, Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kardaş, Fakülte Dekanları ve akademisyenler yer alırken konuşmacı olarak ise; İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ÜAK Araştırma Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Özgün Erler Bayır yer aldı.
Akademik proje süreçlerinin ilk konuşmasını TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu gerçekleştirdi. TÜBİTAK proje tiplerini ve başvuru tarihlerini açıklayan Prof. Dr. Komsuoğlu, proje başvuru şartlarını ve gerekli dokümanların neler olduğunu aktararak, bu projelerde araştırma grubu oluşturmanın sosyal bilimlerde önemli olduğunu vurguladı.
Sosyal Bilimler alanında TÜBİTAK tarafından sunulan 1001, 1002, 3005 ve 3501 projeleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu, “Proje yazmak bir kültürdür. Korkulan ve çekinilen bir alan olmamalıdır. Sosyal Bilimlerde yoğun proje açıkları bulunmakta ve TÜBİTAK bu alanlarda özel destekler sağlamaktadır. Bilim insanlarının, özel bir desteğin sağlandığı bu ortamda daha girişken bir tavırla ülkemize ve bilim dünyasına katma değer sağlayacak projeler yapmakta daha girişken olması gerekiyor.” dedi.
Sosyal Bilimler Fakültelerinin bursiyerler özelinde birçok destek programı aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Komsuoğlu, temel bütçelerin sosyal bilimlerde çok yüksek olmasının gerekmediğine değinerek proje süreçlerini; proje tasarımı, proje başvurusu, projenin Ar-Ge kapsamında değerlendirilmesi şeklinde açıkladı.
“Yazım Sürecine Özen Gösterilmeli”
Sosyal Bilimler alanına hâkimiyetin oldukça önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Komsuoğlu, Başvuru Formu bölümlerini; başlık, özet, anahtar kelimeler şeklinde sıralayarak yazım sürecinde özenli bir tutum sergilenmesi gerektiğini vurguladı.
TÜBİTAK projelerinin bilimsel değerlendirmelerinde ARDEB kaydının yapılmasının gerekli olduğunu belirten Prof. Dr. Komsuoğlu projelerde başarısızlık nedenlerini; başlık ve içerik uyumsuzluğu, anlaşılmaz bir dil, çeviri nedenleriyle yaşanan dil sorunları, araştırma sorusu ve bulgu yorumu uyuşmazlığı, yönteme dair sorunlar, proje yönteminde sorunlar, yetersiz ve etkisiz bir planlama, proje hedeflerinin gerçekçi ve açık olmaması, iyi bir eleştirel literatür taraması içermemesi, proje yöneticisinin yetersizliği, proje ekibinin yetersizliği, fon sağlayan öncelikleri ile uyumsuzluğu, projenin amaç ve hedefleri ile bütçe uyumsuzluğu şeklinde açıklayarak katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevapladı.
Uluslararası projeler kapsamında çalışmaları bulunan Doç. Dr. Özgün Erler Bayır, AB projeleri ve Erasmus+ programlarının başvuru süreçleri hakkında detaylı bilgiler vererek Türkiye’deki akademisyenlerin ve bilimsel çalışmalar üzerine yoğunlaşan öğrencilerin daha çok uluslararası programları takip etmeleri ve bu doğrultuda aktif rol almaları gerektiğini dile getirdi.
Etkinliğin sonunda konuşmacılara teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Hamza Al, etkinliğe katılım sağlayan, aynı zamanda projelere katılım beyanında bulunan tüm akademisyenlere teşekkür etti. Üniversite olarak Araştırma Dekanlığını ve Uluslararası Ofisi güçlendirip, bu birimlerin üniversitemizin Araştırma Üniversitesi olma sürecinde tüm akademik camiaya destek olacağını belirtti.