Çiftçi Eğitimleri Yeniden Başladı
FINDIK VE TARIM
Hendek Belediyesi Ticaret Merkezi Konferans salonunda düzenlenen eğitim programında Fındık Tarımında İş Sağlığı ve Güvenliği, Fındık Yetiştiriciliği ve Çevre ile Sertifikasyon ve İyi Tarım Uygulamaları konularında eğitimler verildi. Düzenlenen eğitime üreticiler, firmaların ve Balsu’nun yetkilileri katıldı. Eğitimler ayrıca sunumlar halinde gerçekleştirildi. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda Sosyal Uyum Sorumlusu Emine Alantar tarafından sunum yapıldı. Fındık bahçelerine ulaşımda hasat ve patoz sırasında kurutma, depolama, budama, filiz alma işlemleri sırasında yapılan hataları anlatan Alantar, İSG kuralları kapsamında kullanılması gereken ekipmanların önemini anlattı. İş kazalarını örneklerle anlatan Alantar, üreticilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbirlere uymasının hayati önem taşıdığını söyledi.
MÜHENDİSLER ANLATTI
Ardından Çevre ve Uyum konusunda Ziraat Mühendisleri Esra K.Gökcü, M.Tuğrul Taşan ile M.Gizem Baydar tarafından bilgiler paylaşıldı. Hastalık ve zararlılara karşı uyguladığımız kimyasallar etkinliğini kaybetmekte olduğu, uyguladığımız gübrelere rağmen istenilen verimin elde edilemediği anlatıldı. Küresel ısınmanın etkileri ve iklim değişikliğinden fındık tarımının nasıl etkilendiği kapsamlı bir şekilde anlatıldı. Ayrıca atık yönetimi ve uygulanması gereken yöntemler anlatılırken, “Bu Mevsimsel değişiklikler çok hassas iklim koşullarına bağlı fındık bitkisini derinden etkiliyor. Budama atıklarının bahçelerde gelişi güzel ve bilinçsizce yakılması sonucu havada ki karbon miktarı artmakta bu da sera etkisi yaratarak küresel ısınmayı tetiklemektedir. Patoz işleminden sonra genellikle yakılarak kontrolsüz şekilde imha edilen zuruflar bahçenin bir kısmında yığın haline getirilip, kat kat sönmemiş kireç ilave edilir, yığın bolca ıslatılır ve en az 6 ay olgunlaşması ve pişmesi sağlanarak kullanılabilir. Fındık bitkisinin yıl içerisinde düzenli olarak ortalama 700 mm yağış alması gerekmektedir. Değişen iklim koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda miktar olarak bu yağışı aldığı gözlemlense de düzenli, aylara dağılmış şekilde alamadığı, temmuz ağustos aylarının çok kurak geçtiği bilinmektedir. Bu noktada damla sulama yöntemiyle suyu saçak köklere ulaştırmış olacağız. Ayrıca damla sulama yöntemi bize direkt kılcal köklere su ile karışık bir şekilde sıvı gübreleme imkanı da sağlamış olacak” dedi. Eğitimler kapsamlı bir şekilde devam ederken, programların sahada ve bu tip eğitim organizasyonlarıyla hız kesmeden devam edeceği açıklandı.
DEVAM EDECEK
Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Recep Ali Aydın ise, “Başkanımız Sayın Turgut Babaoğlu tarım ve tarımsal faaliyetlere büyük önem vermektedir. Bizlerde bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürmekte Hendekli üreticilere katkı sağlamak için programlar, aktiviteler düzenlemekteyiz. Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz bu eğitimler artık kaldığı yerden hızlı bir şekilde devam edecek. Burada çiftçinin yapması gerekenler anlatırken tek amaç değişen yöntemlerle daha iyi verim elde edebilen bir tarım programı sunmaktır. Çiftçimiz daha çok üretsin, yaptığı işin bereketini daha fazla yaşasın diye bilimsel tekniklerle mümkün olduğunda yanlarında olmaya devam edeceğiz. Programa katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.