GÜNDEMGÜNCEL

Vali Kaldırım: “Sakarya Deprem Bölgesinde efsaneleşti”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1206 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Şubat ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Zafer Bekdemir’in sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ve gündeme ilişkin bilgiler vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, açıklamalarında şunlara değindi:

Deprem Yardımları

“Ülke olarak deprem felaketinden dolayı içinden geçtiğimiz bu zor günlerde mağdur vatandaşlarımızın yaralarını sarmak adına bireysel ve kurumsal olarak hepimiz üzerimize düşen görevi yapma gayretindeyiz.15 milyon insanımız hayatı boyunca bu depremin yaralarıyla yaşayacak. Diğer 70 milyonun da bu depremin tesirinden uzun yıllar kurtulamayacağı da bir gerçek. Bu vesile ile depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır ve başsağlığı diliyorum.

SATSO olarak deprem felaketinin ardından sahada tespit ettiğimiz günlük ihtiyaçlardan, finansmana, psikolojik desteğe kadar birçok alandaki sorunları, beklenti ve ihtiyaçları gidermeye gayret ettik. Bunun bilgisini de sizlerle paylaştık. Bu doğrultuda ayni yardımların yanı sıra nakdi olarak da yapılan yardımları değerlendirdik.

Depremin ilk günü itibariyle odamız adına açtığımız banka hesabı üzerinden nakdi olarak toplam 3 milyon 967 bin 975 TL bağış topladık. Bu meblağı, 30 konteyner, çadır, gıda malzemesi, elektrikli ve peletli sobalar, bebek malzemeleri gibi bölgenin belirlenen acil ihtiyaçları için en uygun şekilde değerlendirdik.

Özellikle konteynerlerin tefrişatı  ve depremzedelerimiz için ergonomik bir yaşam alanı olması için odamız üyesi firmalar ve Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi başta olmak üzere İmkb Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ferizli Borsa İstanbul, Recepbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kaynarca Seyfettin Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Geyve Sinan Bey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Sakarya Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi,  öğretmen ve öğrencileri tarafından gerekli bakım onarım işleri gerçekleştirildi. Hesabımıza bağış yapan ve konteynerlerin onarımına katkı veren herkese teşekkür ediyorum.

Deprem bölgesinden ilimize ve bölgemize gelen depremzede çocuklarımız için ilimizde düzenlenen oyun terapisi programının düzenlenmesine destek olduk. Ayrıca ilimizdeki depremzedelere de erzak/gıda desteğinde bulunmaya devam ediyoruz. Biliyoruz ki, bu normalleşme süreci, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği, koordinasyonu ve dayanışması ile kolaylaşacaktır.

TEPAV Depremin Ekonomiye Etkileri Araştırması

TEPAV tarafından “depremin ülke ekonomisi üzerindeki etkisi” ile ilgili bir rapora göre; 2023 yılında ekonomik büyümenin, deprem öncesi öngörülen baz senaryoya göre 1,2 puan daha düşük gerçekleşmesi bekleniyor. Depremin 5 yıllık bir dönemde, 150 milyar dolara ulaşan bir finansman ihtiyacı yaratacağı ön görülmektedir.

Deprem Bölgesinin Ekonomiye Katkısı

Bölgenin ülke ekonomisine istihdam açısından katkısına baktığımızda; 2022 yıl sonu verilerine göre Türkiye’de toplam 26.3 milyon sigortalının 3,3 milyonu depremden etkilenen 11 ilimizde istihdam edilmekteydi. Bu da demek oluyor ki ülkemizdeki toplam istihdamın %12,3’ünü depremden etkilenen illerimiz oluşturuyor

Yine ülkemizde 2.2 milyon kayıtlı iş yerinin 220 bini bu bölgemizde yer almaktadır. Yani ülkemizdeki işyerlerinin %10’u deprem bölgesinde ve bu afetten etkilenmiş durumda.

2022 yılında ülkemizin toplam ihracatı 254.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Depremden etkilenen illerimizin bu değere katkısı ise yaklaşık 22 milyar dolar. Yani toplam ihracatımızın %9’u bu bölgeden gerçekleşmiş. Bölgede özellikle Gaziantep, Hatay ve Adana illeri ihracatta öne çıkan illerimizdendi. Ama ne yazık ki depremden en fazla etkilenen iller oldu.

Cari açığımız artarken üzerine böyle bir felaketin yaşanması da ekonomik dengeleri sarstı. Bu sebeple bir an önce eylem planları oluşturarak harekete geçilmesi ülkemiz için hayati önem taşıyor. Deprem bölgesindeki ekonomik faaliyetlerin, üretimin muhakkak sürdürülebilir kılınması gerekmektedir. Ayrıca bölgeye özel yatırım teşviklerinin verilmesi de TEPAV’ın raporunda belirttiği 5 yıllık toparlanma sürecinin öne alınmasına katkı sunacaktır.

Sakarya’nın Depreme Hazırlığı

Sakarya olarak deprem kuşağında olduğumuz gerçeğini yaşanan bu felaketle tekrar acı bir şekilde hatırladık. Hazırlık konusundaki yetersizliğimizi de görerek hızlı bir şekilde aksiyon almamız gerektiğinin farkına vardık. İlgili komitemizin Büyükşehir Belediyesi ziyaretinde şehirdeki yapılar için envanter çalışması konusunda harekete geçildiği, bu çalışmaların yüzde 90’ının tamamlanmış olduğu, tamamlananlar arasında 10 bin civarında yapının risk oluşturacak nitelikte olduğu bilgisini aldık. Ancak yapılan çalışma sonuçlarının bir an evvel kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Buna karşılık yapılması gerekenleri önceliklendirmeliyiz.  Örneğin yaşanan depremde gördük ki, deprem anında ulaşım ve iletişimin kesilmemesi önemli. Buna uygun bir program yapmalıyız. Ve her şeyden önemlisi tüm bunları bir an evvel yapmalıyız. Bahane üretecek zamanımız olmadığını biliyoruz.

Sakarya Ekonomisi

TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksi aylık bazda %1,9, yıllık bazda yüzde 4,5 arttı. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak yüzde 73,5 seviyesinde gerçekleşti. 

İlimiz tim verilerine göre şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 40.45’lik düşüşle 322.5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi ve kümülatifte en çok ihracatı yapan 7. İl konumunu korudu.

TÜİK ocak ayı verilerine göre ise ithalatımız %12,5 oranında artışla 355 milyon 270 bin dolar olmuştur. Ocak ayında Sakarya dış ticaret dengesi 219 milyon 361 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %162 olarak gerçekleşti.

Yatırım Teşvikleri

Sakarya’da yılın ilk iki ayında 6 milyar 958 milyon tl değerinde, 1558 kişiye istihdam sağlaması öngörülen, toplam 44 adet yatırım teşvik belgesi verildi. Geçtiğimiz yılla kıyaslandığında oldukça ciddi bir artış söz konusu. Belge sayısı olarak geçen yılın ilk iki ayına göre 3 katı fazla, yatırım tutarı ise aynı dönemin 20 katı olarak gerçekleşmiştir.”

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım Deprem Bölgesinden Canlı Olarak Bağlandı

Başkan Altuğ, “Büyük kayıplar yaşadığımız bu süreçte gösterdiğimiz dayanışma örneğini ramazan ayında da devam ettiriyoruz. Ramazan yardımlarımızı deprem bölgesindeki oda ve borsalarla koordine olarak tobb öncülüğünde bölgeye ulaştırıyoruz. İlimizdeki ekonomi tabanlı derneklerimizle bu ayki toplantımızda deprem bölgesinde iftar ve sahur programları düzenlemeye karar verdik. Halen Kahramanmaraş’ta bulunan valimizle bu konuda organize olarak hareket ediyoruz.”

Başkan Altuğ’un konuşması sırasında Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım meclis toplantısına canlı olarak bağlanarak deprem bölgesinden son gelişmeleri meclis üyeleriyle paylaştı; “1000 tanesi tamamlanan ve 2 bine yakın hedeflediğimiz dükkanlar ile 46 adet esnaf çarşısı kurmaya çalışıyoruz. 30 ve 50 dükkanlık 2 tane Sakarya çarşısı oldu. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz bayağı bir şekilde de toparladık. Şimdi Ramazan ayı sürecindeyiz sahurlar ve iftarlar ile ilgileniyoruz. Bütün hizmetler fevkalade iyi işliyor. Burada gittiğimiz her noktada Sakarya’mızın adı var ve herkes teşekkür ediyor. Ben de iş adamlarımıza, SATSO’muza, kamu kurumlarımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada ciddi bir iz bıraktınız.

Sakarya efsane oldu çok büyük işler yaptı ve en çok yardım eden şehir oldu. Depremi yaşamış ve bunun hassasiyetini bilen bir şehir. Herkes kenetlendi ve doğru yardımlar yapıldı.4-5 noktada Sakarya Aşevi’miz var ve 5 bini aşkın insana iftar veriliyor. SATSO’muz gerçekten çok iyi organize oldu ve süreci çok iyi yönetti. Şehrimizden 400’e yakın iş makinesi geldi, arama kurtarma ekiplerimiz canla başla çalıştı. Müteşekkiriz ve yardımları kesilmedi, gelmeye devam ediyor. Sakarya’mızı da yakından takip ediyorum orası bir huzur şehri, yatırımları ve diğer konuları da SATSO’muz yakından takip ediyor. Sakarya’mızda 10 bini aşkın depremzedemiz var ve iyi haberleri geliyor. Sakarya’mıza Cumhurbaşkanımızdan, Bakanlarımızdan çok teşekkür geldi. SATSO’muz ve ilimizdeki diğer ekonomi tabanlı STK’larımızın destekleriyle burada 1000 kişiye iftar ve sahur veriliyor. SATSO’muz depremin ilk anlarından itibaren şehrimizin iş dünyasını organize etti. Bütün kesimleri, aktörleri ve paydaşları bir araya getirdiniz. Burada lösemi ve kanser hastalarımıza yönelik 44 konteynerlik umut sokağı yaptık. İçinde hobi bahçeleri, atölyeleri, çocuklarımıza yönelik etkinliklerin olduğu çok güzel bir alan yaptık. Böyle özel projeleri de hayata geçirdik. Sizlere ve tüm Sakarya’ya teşekkürlerimi, selamlarımı iletiyorum.” dedi.

Tedarikçim Deprem Bölgesinden

“Üst birliğimiz TOBB, depremden etkilenen 11 ilin ekonomilerinin yeniden canlandırılmasına katkı sağlamak amacıyla bir proje geliştirip tüm oda ve borsaların ortaklığında destek olmaya devam ediyor. Bu kapsamda “tedarikçim deprem bölgesinden projesi” ile tobb sanayi veritabanından bölgedeki üreticilerle gerekli eşleştirmeler yapılarak, bölgedeki ticaretin yeniden canlanması hedefleniyor.

Trugo Şarj İstasyonu

Bünyesinde elektrikli şarj istasyonu kuran Türkiye’deki ilk oda olduk.

GES Çalışmaları

Kampüsümüzde yer alan hizmet binaları çatıları üzerine kuracağımız çatı tipi güneş enerjisi santrali için sözleşmemizi imzaladık. 90 gün içinde tamamlanacak. Sistem kendini 2 yıl 6 ayda amorti edecek.

SATSO Kariyer Açıldı

Üyelerimizi geliştirmeye yönelik çözüm odaklı çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik: SATSO Kariyer. Bu platform Sakarya’nın “insan kaynakları platformu” olabilir. Personel ve stajyer arayan işletmelerimizle, çalışma ve staj yeri arayanları eşleştirebilmek için bir web sitesi kurduk. Bunun üzerinden iş arayanlar cv bilgilerini girebilecek, işletmeler de talep ettikleri nitelikteki personel özelliklerini girebilecek. Her iki taraf da platformdan başvuruda bulunup süreci başlatabilecekler. SATSO’nun ana sayfasında hızlı erişim bölümünden ulaşabileceğiniz siteye kayıt olarak iş / staj ilanlarına ve iş arayanların özgeçmişlerine ulaşabilirsiniz.

23 Nisan’da Oyuncaklar Deprem Bölgesine

Deprem bölgesindeki çocuklarımız için 23 Nisan’da güzel bir etkinlik yapacağız ve oyuncak toplayarak bölgeye göndereceğiz. Yakın zamanda detaylarını duyuracağımız bu etkinliğe tüm üyelerimizin katkısını bekliyoruz.”

Bir yanıt yazın