Adalet ve ahlakla anılan bir ecdadın soyuyuz
Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Karapürçek Kaymakamlığı’nın daveti üzerine Karapürçek Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileriyle ‘Hak ve Adalet’ konulu söyleşide bir araya geldi.
Şehit Tuncay Özdemir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye Başkan Burak’ın yanı sıra, Karapürçek Kaymakamı Mehmet Ali Semiz, İlçe Jandarma Komutanı Hasan Alataç, İlçe Emniyet Amiri Cemil Sobacı, ilçe müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda katılımcı yer aldı.
Söyleşi öncesi öğrencilerin ‘Hak ve Adalet’ konusu ile ilgili yaptıkları sergiyi gezen Başkan Burak, sergideki resimlerden çok etkilendiğini kaydetti. Burak, “Öğrencilerimiz yapmış oldukları resimlerdeki vurgularla adalet bilincinin ne kadar köklü olduğunu, adaleti çok önemsediklerini ve adalete verdikleri o önemli değeri gördüm. Gerçekten her biri birbirinden anlamlı ve güzel. Çok mutlu oldum, gururlandım. Bu bizlere adalet ve hak bilincinin ne kadar iyi geliştiğini göstermektedir. Bütün öğrencilerimize bu güzel sergi için teşekkür ediyorum” dedi.
Hayali olmayanın istikbali olmaz
Söyleşide konuşan Karapürçek Kaymakamı Mehmet Ali Semiz, “İlçemizi kültürün ve sanatın konuşulduğu bir yer haline getirme hedefimiz olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Bir hayalimiz var diyerek çıktığımız bu yolda hayallerimizi birer birer gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hayali olmayanında istikbali olmayacağını biliyoruz. Şehrimizin en geç mülki idare amiri olarak heyecanlıyız, durmayacağız, ilçemiz adına koşmaya devam edeceğiz. Hak ve Adaleti sadece birer kelime olarak görmemek gerekir. Altını doldurulduğumuz zaman muhteviyatının ne kadar önemli olduğunu da hep birlikte idrak etmiş olacağız. Bu alanda bir söyleşi düzenlenecekse şayet liyakat açısından işin ehlinin davet edilmesi gerekir. Kıymetli başkanımızda şahsımı kırmayıp programımızı onurlandırdığı için hepinizin huzurunda bir kez daha kendilerine teşekkür ediyorum. Ben kendi adıma bu programdan çok istifade edeceğimi düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
Adalet varsa hukuk tecelli ediyor demektir
Baro Başkanı Abdurrahim Burak, “Hukuk; hak kelimesinin çoğuludur, haklar bütünüdür. Hak ise; hukukun bireye verdiği yetkidir. Bir yerde adalet varsa o zaman hukuk tecelli ediyor demektir. İşte bunun için Hz. Ali’nin çok önemli bir sözü var; Hz. Ali “Devletin dini Adalettir. Dinin devleti ise özgürlüktür” demektedir. Toplumsal, evrensel, insani ve adil adaleti sağlayacak olan; iddia, savunma ve karar organlarından oluşan Yargı erki; yapacağı düzenlemelerle Yasama erki ve özellikle etkinliği, algıyı, koordinasyonu ve stratejiyi doğru ve samimi olarak ortaya koyması gereken ise yürütme erki, yani iktidardır. Milli tarihimizden gelen, “Töre yani hukuk konuşursa, Hakan susar” ifadesi, atalarımızın hukuka duyduğu saygıyı ve adalete verdiği büyük değeri göstermektedir. İnancımız olan İslam dini, beş temel ilke üzerine kurulmuştur.
Apaçık Kur’an ayetleriyle sabittir ki; ilk ilke adalettir. İkincisi emanettir. Üçüncüsü ehliyet, dördüncüsü maslahat, beşincisi ise meşverettir. Bir saat adaletle hükmetmek, 70 yıllık ibadetten üstündür inancının insanlarıyız. Adalet mülkün temelidir ilkesini kabul eden bir milletin fertleriyiz, torunlarıyız. Tarihte adalet ve ahlakla anılan bir ecdadın soyuyuz. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın anlayışı; hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Hukukta, yargıda, devlette ve savunma hakkı da insanlarımız içindir. İşte bu nedenlerle, tüm halkımızı, bütün bu kavramlara, kurumlara ve değerlere sahip çıkması gerekiyor” diye konuştu.
Adalet nefes gibidir
Başkan Burak, “Biz biliyoruz ki adalet sadece mahkeme koridorlarında oluşturulan bir kavram değildir. Adalet, toplumda yaşam, hatta yaşamdan sonrasında var olan bir kavramdır. Ve adalet her yerdedir, nefes gibidir. Örnek vermek gerekirse; bir anne eğer 5 çocuğundan birisine farklı davranıyorsa adaletle hükmetmiyordur. Bir öğretmen, 40 öğrencisinden 3 tanesine farklı davranıyorsa burada adaletsizlik var demektir. Bunların yargılamaya konu bir tarafı yoktur ancak adaletsizlik için çok temel örneklerdir. İnsan açlığa veya susuzluğa belli bir süre dayanabilir ama adaletsizlik ile karşı karşıya kaldığında tahammül edemez ve bir çıkmazın içerisine girerek yaşamını sorgular. O yüzden de iki bin yıllık tarih boyunca Türk Devletlerinin var olduğu günden bugüne kurulmuş her devletin en temel olgusu; adaletle hükmetmek ve adaleti tesis etmek üzerine varlığını devam ettirmektir” dedi.
En temel dayanak adalet
Burak, “Binlerce yıl öncesinden, büyük filozof Platon “Gücün haklı çıktığı yerde, adalet bekleme. Güce tapanların olduğu yerde, huzur bekleme” demiştir. Kıymetli gençler, insan hakları ile ilgili bir çalışma yaparken, bir İngiliz profesörünün, Türkçeye çevrilmiş bir makalesini okumuştum. Makalede, Veda hutbesinin, dünyadaki en önemli insan hakları belgesi olduğu yazılıydı. O makalede, Peygamber Efendimizin (S.A.V.) şu hutbesi-hadisi şerifi, çok dikkatimi çekmişti: “Ey Müslümanlar, sizden evvelki milletlerin yıkılıp helak olmalarının, tarihten silinip gitmelerinin sebebi nedir, biliyor musunuz? Onlar; ileri gelenlerden biri suç işlediğinde ona ceza vermezlerdi. Halktan biri suç işlediğinde ise, cezanın tatbiki için adeta can atarlardı. Bu zulüm onların yıkılıp gitmelerine sebep oldu.
Yemin ederim ki, suçu işleyen kızım Fatıma bile olsaydı, onu cezalandırmakta hiç tereddüt etmezdim.” İşte bakın uluslararası makalede bile Peygamber Efendimizin adalete ilişkin 1400 yıl önce hadisi şerifte koyduğu en temel ilkeler bugün, evrensel hukukta ve uluslararası makalelerde yer almaktadır. Biz sadece dönüp kendi tarihimize baktığımızda göreceğiz ki adaletle hükmeden toplumlar içerisinde olmuşuzdur. Ne zaman adaletten uzaklaşırsak o zaman bu toplumun en temel taşıyıcısını kendi elimizle yıkmış oluruz. Adalet bizim en temel dayanağımızdır. Binanın temelidir. Eğer adalet yoksa ondan sonra ve onun üzerine kurulmuş hiçbir şeyin kıymeti yoktur” şeklinde konuştu.
Yargı ve adalet çökerse, devlet ve toplum çöker
Burak, “Bütün bu tespitler ve menfi durumların çözümü, yine milli, manevi ve evrensel hukuki değerlerimizde saklıdır. Tüm insanlarımız, kendileri ya da grupları için değil, herkes için evrensel ve ilkesel adalet anlayışını benimsemeli ve istemelidir. İçeride ve dışarıda, yargıya olan güveni artırmak, tarafsızlık ve bağımsızlığını sağlamak, kalitesini ve hızını artırmak zorundayız. Bunun için çabalıyoruz. Bu geleceğimize güvenle bakabilmek için hepimizin görevidir. Ve bunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki, yargı ve adalet çökerse, devlet ve toplum çöker. Bütün kurumlarda; usulsüzlük, hırsızlık, ahlaka ve hukuka aykırı bir sürü işlemin yapıldığını düşünün; bunu tek ayıklayacak, tek hakkı teslim edecek yer yargı makamıdır; hukuktur. Bu sebeple hukuk hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Yaşarken hukuk içerisinde yaşarsınız ama fark etmezsiniz. Yaşama dair ne varsa hukuk içerisindedir” ifadelerini kullandı.
Herkesin savunma hakkı var
“Yargıyı oluşturan iddia, savunma ve karar saç ayağında ise, yargıyı adil, insani, ahlaki, kabul edilebilir ve hukuki yapan ise savunmadır, yani avukatlardır. Savunmanın olmadığı bir yargı, engizisyondur, yargısız infazdır. Bu nedenle yargının olmazsa olmazı da savunmadır. Yargı bağımsız olmazsa, avukatın ve savunmanın varlığının bir önemi ve işlevi kalmaz; bu yapıdan da vatandaşlar için adalet çıkmaz. Her insanın savunma hakkı vardır aynı yaşam hakkı olduğu gibi. Savunma hakkı kutsal bir haktır, kısıtlanmaya gidilemez. Avukatlar dava seçme konusunda özgürdür. Kendisini savunacak bir avukat bulamayan kişiye de devlet bir avukat veriyor. Bu bizim CMK dediğimiz baromuzun bir birimindeki avukatlar tarafından yerine getiriliyor. Bu avukatlarımızın listeye girip girmeme konusunda bir özgürlükleri var ancak listedeki avukatın ben bu davayı almam diye bir hakkı yoktur. O yüzden herkesin savunması yapılır, hakkı vardır” dedi.
Hukuk eğitimi kaliteli ve nitelikli olmalı
“Güvenilir, saygın, adil ve iyi işleyecek bir yargının en önemli şartlarından birisi de, hukuk eğitimidir. Sizler mezun olduğunuzda aranızda hukuk okumak isteyenler illaki olacaktır. Hukuk eğitimi kaliteli ve nitelikli olmalıdır, eğer olmazsa ülkenin, yargısından da hiçbir şey beklenemez. Bunun için hukuk fakültelerinin sayılarının ve kontenjanlarının bir an önce azaltılması, yeni hukuk fakülteleri açılmasının önüne geçilmesi, her türlü sınav ve seçmelerde, sadece liyakat ve ehliyete dayanılması gerekmektedir.”
Gençlerin yanında ve destekçisi olacağız
“Eğer hukuku uygulamazsanız, savunma hakkı vermezseniz, adil yargılanma, masumiyet karinesi ve suç ve cezanın şahsiliği ilkelerini zedelerseniz, suç isnadında bulunulan şüpheliyi-suçluyu dahi cezalandıramazsınız. Öyle bir hukuk düzeni kurmalıyız ki, bırakın kamuoyunu, sanığın kendisi bile adil yargılandığına inanmalıdır. Adil olmak kadar önemli olan bir diğer hususta, adil gözükmektir. Çoğu kez adil gözükmek, adil olmanın bile ötesine geçmektedir. Hukuku ve hukukun ilkelerini savunmak, suçu ve suçluyu savunmak değildir. Tam aksine, masumu suçludan ayırmanın tek yolu, sadece ve sadece hukuk, savunma ve adalettir.
Toplumsal ve bireysel yaşamın, huzurun, düzenin, milli birlik ve beraberliğin, istihdamın, ekonominin, ticaretin velhasıl her şeyin, başı da sonu da, ancak ve ancak adaletle, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığıyla ayakta durabilir, var olabilir. Sizlerin de her zaman; konuşan, düşünen, araştıran ve sorgulayan bireyler olmanız gerekmektedir. Çünkü düşünce, fikir ve inanç hürriyetleri, bireyin, toplumun ve devletin gelişmesinin en temel faktörlerinden birisidir. Her zaman siz gençlerimizin yanında ve destekçisi olacağız. Sizler bizim geleceğimiz, yarınlarımızın teminatısınız” diye konuştu.
Son olarak söyleşide olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Burak, “Kaymakamımız öncülüğünde siz değerli öğrencilerimiz ile birlikte olmak oldukça keyifliydi. Buraya gelmemize vesile olan kıymetli Kaymakamımıza ve beni dinleyen siz geleceğimiz gençlere teşekkür ediyorum” dedi.
Söyleşinin son kısımlarında Başkan Burak, öğrencilerinin merak ettikleri soruları cevapladı ve Kaymakam Semiz, Burak’a katılımından ötürü teşekkür ederek çiçek takdim etti.