Birlik ‘Eylem’ Çağrısı Yaptı İnşaatları Durdurun

Çimento sektörünün yüksek oranlı zamlar yaptığını öne süren müteahhitler eyleme hazırlanıyor. Rekabet Kurumu’nun nihai tüketiciyi ve ekonomiye katkı sunan sektör temsilcilerini korumadığını ileri süren Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak “Bu maliyetlerle konut yapıp kime satacağız? Vatandaşın alım gücünü düşünen yok. Kartelciler fiyatları makul seviyelere çekene kadar inşaat yapmayacağız” dedi.
ÜRETİMİ DURDURACAĞIZ
İnşaat sektörünün önemli girdilerinden olan çimentodaki yüksek oranlı fiyat artışları, müteahhitlerin tepkisini çekti. Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak yüksek girdi fiyatlarına karşı müteahhitleri eylem yapmaya, inşaatları durdurmaya çağırdı. Rekabet Kurumu’nu da göreve çağıran Bayrak, “Çimento sektörü eğer, yakın bir zaman diliminde, inşaat sektörünün, müteahhitlik sektörünün, kamunun, Ticaret Bakanlığımızın, ilgililerin bu konudaki telkinlerine uymaz, keyfe keder devam ederlerse, maalesef bizlerde sektör olarak iş bırakmak durumunda kalacağız. Ağustos ayı sonunda az sayıda devam eden inşaatlarda duracak. Meslektaşlarımın eylem kararına sonuna kadar destek olacağından kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
KARTEL SUÇLAMASI
Çimento sektörünce yapılan zammın diğer inşaat malzemelerine yapılan zamlara göre en az iki katı olduğunu kaydeden Başkan Bayrak “Dünyadaki pandemi sürecinin dar manadaki üretim meselelerinin iş kaybına dayalı fiyat artışlarını makul olarak karşılayabiliriz. Fakat çimento sektöründe geçen yıl 160-180 TL olan ton başı fiyatın, bugünlerde 450 TL’ye çıkmasını asla kabul etmiyoruz. Burada bir keyfilik, bir kartel, bir statüko, fahiş fiyat artışı vardır. Bundan yaklaşık bir ay önce Ticaret Bakanımız başkanlığında hem demir çelik hem de çimento sektörüyle üst üste iki toplantı gerçekleştirildi. Demir çelik sektörüyle yapılan toplantıda buradan çıkan kararlara demir çelik sektörü uydu. Çimento sektörü keyfi zamlarından geri adım atmadı”
FIRSATÇILIK YAPIYORLAR
Başkan Bayrak “Çimento sektörünün bu noktada fırsatçılık yaptığını, insafsızlık yaptığını düşünüyoruz. Buradan Rekabet Kurumu’na sesleniyoruz. Lütfen Rekabet Kurumu, çimento sektörünün geçen sene 160-180 TL olan ton fiyatının 450 TL’ye çıkmasının, zam gerekçelerini de, bölgeler arasında bir iş birliği, bölgeler arasında sevkiyatta sınır, yasak koymaları ve bu noktada beton sektörüne baskı yapmalarını da doğru bulmuyoruz. Bu, Türkiye’deki rekabet şartlarına çok aykırı bir durum. Rekabet Kurumu’nun gerekli incelemeleri yaptığını biliyoruz. Fakat çimento sektöründen bu durumunu düzeltecek net bir adımın atılmasını bekliyoruz”
İNSANLAR NASIL EV SAHİBİ OLACAK?
Başkan Bayrak “ Son tüketiciye ürün üreten, insanları ev sahibi yapmak için yola çıkmış insanlarız. Yüzde 300 fiyat artışlarıyla nihai tüketici dediğimiz insanlar nasıl ev sahibi olacak? İnsanların bugün itibariyle yüzde 100 fiyat artışlarını kaldıracak gücü yok. İnsanların alım gücü artmalı ki malzeme fiyatları artışlarından etkilenmesinler. Pandemi, sel, yangın etkileri nedeniyle ülkede ekonomik bir savaş veriliyor. Ekonomik savaşın içerisinde devlet tüm imkânlarıyla yaraları sarmaya çalışırken fırsatçılık yapılması doğru bir yaklaşım değil. Rekabet Kurumu içinde bulunduğumuz şartlarda keyfi fiyat artışı yapanları denetlemeli” dedi

 

Exit mobile version