Minyatür odalar hayran bırakıyor
Kılıçaslan’ın şimdiye kadar tamamladığı 3 adet saray odası yakından bakıldığında gerçeğinden ayırt edilemiyor.
Her şey merakla başladı
Üç yıl önce İstanbul’da 21 parçadan oluşan bir minyatür sergisini ziyaret eden Kocaalili Hasan Kılıçaslan, minyatür sanatına ilgi duymaya başladı. Ailesinin ve yakınlarının da desteği ile hobi olarak saray odası inşa etmeye başlayan ve üç adet saray odası bitiren Kılıçaslan, şimdilerde dördüncü çalışmasına başlamanın planlarını yapıyor. Kocaali’de kuyumculuk yapan evli ve iki çocuk babası Hasan Kılıçaslan’ın minyatür çalışmaları yakından bakıldığında gerçeğinden ayırt edilemiyor. Minyatür sanatına ziyaret ettiği bir sergi sonrasında başladığını belirten Kılıçaslan “Çocuk yaşlarda maketlere ilgi duyuyor ve küçük çaplı çalışmalar yapıyordum. Bundan yaklaşık 3 yıl önce İstanbul’da ziyaret ettiğimi bir sergide, yurt dışında yapılmış ve sergilenmek üzere Türkiye’ye getirilmiş 21 adet minyatür çalışmasını yakından inceledim ve bende yapabilir miyim diye düşündüm. İlk etapta fazla ustalık gerektirmeyen bazı ev eşyalarının minyatürlerini yaptım ve böylelikle bu sanata başlamış oldum her şey bir merakla başladı” dedi.
Bir oda bir yıl sürebiliyor
Minyatür çalışmasının sabır isteyen bir uğraş olduğunu vurgulayan Kılıçaslan “Dışarıdan bakıldığında hobi gibi görünse de minyatür sanatı oldukça sabır gerektiriyor. Normal boyutu karşısında onlarca kez küçültülen bir ev eşyasının yapımı saatler hatta günler sürebiliyor. Öte yandan bir odanın tamamlanması ise teferruatına göre dört ay ile bir yıl arasında bir zaman alabiliyor. Maliyet olarak bir oda 200 TL ile 300 TL arasında masraf gerektiriyor ancak bu işte harcanan el emeğine maliyet biçilemiyor. Yapım sürecine en fazla zamanı ise koltuk takımları ve küçük mobilyalar alıyor” dedi.
Kazanca dönüşebilir
Desteklenmesi halinde minyatür sanatının kazanca dönüştürülebileceğini ifade eden Hasan Kılıçaslan “Uzun süredir araştırmama rağmen Türkiye’de bu işle ilgilenen hiç kimseye rastlamadım. Genellikle büyük yapıların minyatürleri üzerinde çalışılıyor. Minyatür oda yapımı özellikle Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da ilgi görüyor. Meslek olarak bakıldığında ise özellikle Avrupa’da oldukça kazançlı bir hal alıyor. Zira tam anlamı ile tamamlanmış bir saray odası 700 Bin Dolar civarında fiyatlarla alıcı bulabiliyor. Bu sanatın yerel idarecilerimiz tarafından desteklenmesi halinde Kocaali’de ilgi gören bir uğraş haline gelebileceği kanaatindeyim” dedi.