Saü’de İstanbul sözleşmesi konuşuldu

Sakarya Üniversitesi Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜKAM) tarafından ‘’Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Politikaları ve İstanbul Sözleşmesi’’ isimli panel düzenlendi.

SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Köktaş’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadele politikaları ve çalışmaları hakkında konuşuldu. İstanbul Sözleşmesinin ülkemizde imzalanıp üzerinden 10 yıl geçtikten sonra feshedildiğine değinen Dr. Köktaş, İstanbul Sözleşmesinin kadına yönelik şiddeti önlemeye odaklanan uluslararası ilk sözleşme olduğunu vurguladı. İstanbul Sözleşmesinin niteliklerinden bahseden Dr. Köktaş, sözleşmenin sadece kadına yönelik şiddeti değil aile içi şiddetti de kapsadığını dolayısıyla çocuk ve erkek bireylerin de sözleşmeyle koruma altına alınabileceğini ifade etti.

Panelin devamında şiddetin türlerinden bahseden Dr. Köktaş, ‘’Kadınlar kendilerini özel alanlarda daha güvensiz hissediyor. Bunun sebebi kadınların özel alanlarda toplumsal alanlara göre şiddet türlerine daha fazla maruz kalması’’ diye konuştu. İstanbul Sözleşmesinin onaylanma ve kaldırılma döneminde yaşanan gelişmeleri aktaran Dr. Köktaş, Sözleşmenin ilk olarak 2011 yılında imzalandığını ve imzalandığı yıllarda gündem olmadığına değindi. Dr. Köktaş İstanbul Sözleşmesinin feshedildikten sonra tartışma konusu olduğunu vurguladı.

Exit mobile version