SAÜ’den Madde bağımlılığıyla mücadeleye destek
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Bilimsel Araştırma Projeler Koordinatörlüğü tarafından desteklenen ve Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Genç tarafından yürütülen “Bireyleri Madde Bağımlılığına İten Sebepler, Çözümler ve Madde Bağımlılığından Koruyucu, Önleyici Ve İyileştirici E-Öğrenme Platformu” isimli proje başarı ile tamamlandı.
Toplumda yaygın bir şekilde görülen madde bağımlılığına karşı ailenin koruyucu ve iyileştirici rolünü güçlendirerek, toplumun bilinç düzeyini arttırma ve bağımlı bireyleri eğitme amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında, yenilikçi eğitim modülleri oluşturularak, e-öğrenme platformu hazırlandı.
Projenin açılışı, Prof. Dr. Yusuf Genç’in başkanlığında düzenlenen bir çalıştay ile başladı. Çalıştaya, madde bağımlılığı konusuyla ilişkili olabilecek farklı anabilim dallarından akademisyenler, madde bağımlısı bireylerin hizmet aldıkları kurumlardan personeller ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yönetici ve personelleri katılım sağladı. Prof. Dr. Genç, madde bağımlılığı konusunun, dünyadaki temel sosyal problemlerden biri olduğunu ve bu projeyle bu konuda yapılacak çalışmalara referans olunacağını belirterek proje konusunda kapsamlı bilgiler verdi.
Geniş kapsamlı saha araştırması
Proje kapsamında saha araştırmasıyla elde edilen çalışmalar sonucunda madde bağımlılarının ve madde bağımlısı bireye sahip ailelerin güncel durumları ve problemleri belirlendi. Toplamda 175 madde bağımlısı ve 147 madde bağımlısına sahip aile bireyleri olmak üzere toplamda 322 kişiyle geniş kapsamlı bir saha araştırması gerçekleştirildi. Elde edilen veriler ışığında, bir adet uluslararası dergide yayınlanan İngilizce makale, iki farklı uluslararası sempozyumda sözlü sunulan iki bildiri ve projenin en önemli çıktısı olan 16 eğitim modülünden oluşan e-öğrenme platformu hayata geçirildi.
Online öğrenme ve bilinçlendirme platformu
Yenilikçi ve inovatif özelliklere sahip e-öğrenme platformuyla birlikte projenin kapsamı, sonuçları ve çıktıları internet ortamında paylaşıldı. Eğitim modüllerine, hedef kitlelerin kolaylıkla ulaşabileceği online öğrenme ve bilinçlendirme platformu kuruldu. Bu platformda hem madde bağımlılarına hem de ailelere yönelik farkındalık kazandırmak ve bilinç düzeyini yükseltmek amacıyla eğitim modülleri ve video sunumları hazırlandı.
Projenin tamamlanmasının ardından projenin kapsamını ve projeden elde edilen sonuçları farklı kesimlerle buluşturmak adına yaygınlaştırma ve tanıtım faaliyetleri yapıldı. Bu kapsamda toplamda 10 lise ve KYK yurtlarında hem öğrencilere hem de ailelere yönelik seminerler verildi. Seminerlerde madde bağımlılığı konusunda erken tedbir alınması ve gençlerin bu alışkanlığı kazanmamasına yönelik bilgiler verildi.