SAĞLIK

Serbes: Aile hekimlerine yapılan baskı çok yanlış ve susturulmaları kabul edilemez

Ender Serbes, yaptığı açıklamada, hükümetin, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde değişikliğe gittiğini, buna göre, sosyal medya paylaşımı yapan hekime 50 ceza puanı kesileceğini, basına üç kez izinsiz demek verenlerin ise sözleşmesinin iptal edileceğini kaydetti. Temmuz ayı itibariyle uygulanacak yönetmeliğin yanlış olduğunu dile getiren Serbes, bu yasakların iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.

BASIN KAMU ADINA GÖREV YAPAR

Gerçek demokrasilerde, basına demeç verme yasağının olamayacağını ifade eden Serbes, basının da kamu yararına görev yaptığını hatırlattı. Hukuk kurallarının geçerliği olduğu, çağdaş, demokratik, şeffaf ve hesap verebilir devletlerde, kamu görevi yapanların basına demeç verme yasağının akla bile gelmeyeceğinin altını çizen Serbes, “Demokrasiyi özümsememiş, başarısızlıkları, olumsuzlukları gizlemeye çalışan devletler, kamu görevlileriyle basın arasına engel koyarlar. Kaldı ki Türkiye’de basının büyük ve etkili bir bölümü iktidar kontrolünde. Buna rağmen basına demeç yasağı gerçekten ilginç. Demek ki, meseleler konuşulmasın, hiçbir farklı ses çıkmasın istiyorlar. ” diye konuştu.

SORUNLARI YANSITMAK DEVLETİN VE MİLLETİN FAYDASINA OLUR

Aile hekimleri gibi kamu görevlilerinin kendi alanlarındaki güzel gelişmeleri ve aksaklıkları dile getirmesinin aslında devletin, milletin ve o sorunu gündeme getiren hekimin yararına olacağına dikkat çeken Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şu bir gerçek ki; Türkiye gibi ülkelerde sorunlar basına yansıdığında daha hızlı çözülüyor. Aslında bu durum ülkeyi yönetenlerin de lehine. Basına yansıyan sorunun kısa sürede çözülmesiyle devlet milletle daha fazla karşı karşıya kalmıyor. Meselenin çözülmesi devletin karnesine artı puan yazılıyor. Kendi alanıyla ilgili sorunu çözülen hekimde mutlu oluyor ve daha güzel hizmet veriyor. Daha güzel hizmetten de tabi ki millet memnun oluyor. İktidar basına konuşma yasağı koyacağına, basına konuşmayı teşvik etmesi lazım. Basını gönüllü bir denetçi gibi görmesi gerekir. Bu herkesin faydasına olur.” 

CEZALANDIRMAK YERİNE ÖDÜLLENDİRMEK GEREKİR 

Koronavirüs salgın sürecinde, aile hekimlerinin büyük bir özveri ile çalıştığını, ödüllendirileceği yerde cezalandırmanın yanlış olduğunu kaydeden Serbes, “Bu yasak neden konuldu. Sanırım, Aile hekimleri pandemi döneminde, aile sağlığı merkezlerinde yaşanan aksaklıkları, problemleri dile getirince, bakanlığın uygulamalarını eleştirince, böyle bir yönetmelikle sesleri kısılmak istendi. Yayımlanan ücret yönetmeliği değil, baskı, ceza yönetmeliğidir. İş güvencesini tehditle ortadan kaldıran yönetmelik hemen iptal edilmelidir. Ayrıca bu zamanda, sosyal medyaya kısıtlama getirmek tamamen kişisel özgürlüğü de vurulan bir darbedir. Salgın döneminde canla başla çalışan aile hekimleri cezalandırmak yerine ödüllendirilmelidir. Sonunda hekimler milletin menfaati için bu sorunları dile getiriyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir.” şeklinde konuştu.