EĞİTİM

SUBÜ iş birliklerini artırıyor Özbekistan’dan iki üniversite ile iş birliği

SUBÜ ile Özbekistan Cumhuriyeti’nin iki üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokollerle üniversiteler arasında eğitim-öğretim, Ar-Ge ve topluma hizmet çalışmaları yürütülebilecek ve öğrenci ile personel hareketliliği gerçekleştirilebilecek.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), Özbekistan Cumhuriyeti’nin iki üniversitesi ile iş birliği protokolü imzaladı. Protokol imzalanan üniversiteler arasında Taşkent Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TITU) ile Taşkent Ekonomi ve Pedagoji Enstitüsü (TIEP) yer aldı. Protokoller SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, TITU Rektörü Dr. Şevket Murtazayeviç Mavlanov ve TIEP Rektörü Prof. Dr. Shakarboy Janikulov tarafından imza altına alındı. Eğitim ve araştırma alanında iş birliklerini geliştirerek kurumlar arasında iletişimi teşvik etmek amacıyla imzalanan protokollerle; öğrenci, araştırmacı ve akademisyen hareketliliği sağlanacak, bilimsel çalışmalar ve lisansüstü tezlerde karşılıklı danışmanlık faaliyetleri yürütülebilecek, birlikte Ar-Ge çalışmaları yapılabilecek, bilimsel ve yöntemsel çalışmalarda bilgi ve deneyimler paylaşılabilecek, birlikte konferans ve sempozyumlar düzenlenebilecek, eğitim ve araştırma materyalleri karşılıklı olarak kullanılabilecek. İmzalanan protokollerin ardından Özbekistan’dan gelen misafirler SUBÜ’nün uygulama ve araştırma merkezleri, Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğü ve stüdyolarını gezdi ve ilgililerden bilgi aldı.

Birlikte güçlenmek kıymetli

Daha önce Özbekistan’a bir ziyaret gerçekleştirdiklerini ve orada da iş birliklerine imza attıklarını hatırlatan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Bugün imzaladığımız protokollerle dost ve kardeş ülkelerimizden Özbekistan ile bağlarımızı daha da güçlendirdik. Uluslararasılaşma Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) en önemli hedeflerinden birisi. Biz de bu anlamda birçok uluslararası öğrenciye sahibiz. Son üniversite birincimiz de Arnavutluk’tan ülkemize okumaya gelen bir öğrencimiz olmuştu. Bununla birlikte gönül coğrafyamız ise ayrı bir öneme sahip. İş birliklerinin sayısını olabildiğince artırmayı, ilişkilerimizi güçlendirmeyi ve birlikte çalışmalar yapmayı arzuluyoruz. Çok şükür bu doğrultuda iyi ilerliyoruz. Birlikte bir şeyler üretebilmek ve bilimsel faaliyetlerle birlikte güçlenmek oldukça kıymetli. Protokollerimiz ile hayırlı çıktılar elde edilmesini diliyorum” diye konuştu.

Üniversiteler kritik rol oynayacak

Türkiye ile son yıllarda artan ilişkilerden memnuniyet duyduklarını kaydeden TITU Rektörü Dr. Şevket Mavlanov, “Ülkemizden önemli sayıda öğrenci üniversite eğitimlerini almak için Türkiye’yi tercih ediyor. SUBÜ de bu üniversiteler arasında +1 Eğitim Modeli ile öne çıkıyor. Bu anlamda hem Türkiye’den bir üniversite ile iş birliği yapmaktan hem de özel bir alanda yeni nesil eğitim veren bir kurumun ortağı olmaktan mutluyuz” ifadelerini kullandı. TIEP Rektörü Prof. Dr. Shakarboy Janikulov ise özel bir alanda faaliyet yürüten bir üniversite olduklarına dikkat çekerek karşılıklı çok disiplinli çalışmalar yapabileceklerini vurguladı. Janikulov, Türk devletleri arasında her alandaki ilişkilerin gelişiminde üniversitelerin kritik bir rol oynayacağını belirterek protokollerin tüm taraflar için hayırlı olmasını temenni etti.

Bir yanıt yazın