Sakaryalı sanatseverler Ofis Sanat Merkezi’nde (OSM) düzenlenen “2. Abdülhamit Döneminde Filistin ve Siyonizm” söyleşisinde vefatının 106. yıldönümünde Sultan 2. Abdülhamit’i andı. Tarihçi yazar Prof. Dr. Vahdettin Engin ve araştırmacı Emel Engin, Abdülhamit’in reformlarını ve dünyaya karşı verdiği siyasi mücadeleyi anlattı. Programda ayrıca “2. Abdülhamit Albümü’nde Sakarya” isimli eşsiz bir sergi açıldı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen kültür sanat etkinlikleri Ofis Sanat Merkezinde gerçekleştirilen ‘‘2. Abdülhamit Döneminde Filistin ve Siyonizm’’ isimli panel ile devam etti.
O dönem ‘Filistin ve Siyonizm’
Araştırmacı yazar Emel Engin’in moderatörlüğünü yaptığı “2. Abdülhamit Döneminde Filistin ve Siyonizm” söyleşisinin konuğu ise, tarihçi yazar Prof. Dr. Vahdettin Engin oldu.
Söyleşide Sultan 2. Abdülhamit’in 33 yıllık iktidarı süresince hanedana ve ülkesine yapmış olduğu hizmetler anlatıldı. Araştırmacı yazar Emel Engin, ayrıca 33 yıllık iktidarı boyunca 2. Abdülhamit’in gerçekleştirdiği projeler ve o dönem Dünya’ya karşı verdiği siyasi mücadeleyi anlattı.
Eşsiz bir sergi
Sanat ve tarih severlerin yoğun ilgi gösterdiği programda ayrıca Sakarya’nın Sultan 2. Abdülhamit döneminde çekilen fotoğraflarının yer aldığı “2. Abdülhamit Albümü’nde Sakarya” isimli eşsiz bir sergi açıldı.
“O’nu anlatmaya saatler yetmez…”
Abdülhamit’in tarih boyunca takdirle anılması gerektiğini vurgulayan yazar Prof. Dr. Vahdettin Engin, “Şunu muhakkak baştan kabul etmek gerekiyor. Uçurumdan aldığı ülkeyi git gide güçlendirerek daha iyi bir konuma getirmiştir. Bunu yaparken özellikle eğitim alanında yapmış olduğu reformlar çok olağanüstü ve takdirle anılması gerekir. 2. Abdülhamid’i anlatmaya saatler yetmez. Eğer Türkiye günümüzde milli mücadeleyi yapabilmişse 2. Abdülhamid’in 1878 yılında ülkeyi o çukurdan ve uçurumdan çekip çıkartması sayesindedir” dedi.
Sakaryalı sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği panel gerçekleştirilen kitap çekilişi ve imza töreni ile son buldu.