TGF Genel Başkanı  Karaca,  Taslak yönetmeliği   değerlendirdi

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Mecliste kabul edilen Basın Yasasının Basın İlan Kurumu tarafından hazırlanan taslak yönetmeliğini değerlendirerek, “Hem kadro sayıları hem de bekleme süreleri Anadolu basını için çok yüksek mutlaka aşağı çekilmeli. Bu konuda görüşmelerimiz de olacak, umuyoruz ki 13 Ocak’taki genel kurulda bu rakamlar düşürülsün yoksa yerel basın büyük zorluklar yaşar” şeklinde konuştu.

TGF Genel Başkan Yardımcısı Levent Altun ve Basın Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Oğuzhan Bayrak ile birlikte teşkilat ziyaretleri kapsamında Zonguldak’ta gazetecilerle bir araya gelen TGF Genel Başkan  Karaca, Basın ilan Kurumu tarafindan hazirlanan Basın yasası yönetmelik  taslagı ile ilgilin görüslerini  acikladi.

TGF Mali Saymanı ve Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık’ın da katıldığı toplantıda Genel Başkan Yılmaz Karaca şunları dile getirdi;

“İnternet Yasası ve Basın Yasasıyla ilgili taslak yayımlandı. Birçok internet sitesi sahibi bu yasanın, yönetmeliğin çıkmasından itibaren çok güç durumda olacakları görünüyor. Kategorilere göre kadro sayıları 15, 12, 8 ve 6 olarak belirlenmiş. Örneğin Zonguldak’ta kadro sayısı 6. Ülkemizde Anadolu Basınında 6 kadroyu zor dolduran ve 6 kadro çalıştıran çok az gazete varken şimdi bunun yanına gazetelerin internet sitelerinde ilan vermek  için  bir 6 kadro daha isteniyor. Biz Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak hep şunu söylüyoruz; Şuanda Anadolu’da kadrolarını tam çalıştıran ve asgari ücret veren gazete çok az iken birde artı 6 kadronun gelmesi bize göre hiç doğru bir olay değil. Bu iş biraz daha Anadolu Basınının güç duruma geleceğini göstermektedir.

İnternet Sitelerine 24 ay gibi bekleme süresi ve örneğin Zonguldak’ın girdiği bölgede 6 kadro, Eskişehir, Sakarya, Kocaeli gibi büyükşehirlerde ki internet sitelerine 8 kadro gibi bir rakam var ki şuanda çok zor. Bu kadro sayısıyla 24 ay boyunca hiçbir ilan hiçbir destek almadan yayın hayatını sürdürmesi son derece zor görünüyor. Bu konuyla ilgili 13 Ocak’ta Basın İlan Kurumunun genel kurulunda görüşülecek. Temenni ediyoruz ki bu yapılan taslağın sakıncalı bölümleri yani gazetecilerin ve internet sitelerinin tepkilerinin bu işin içinde biraz aşağıya çekileceğini umut ediyorum. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde Sayın Basın İlan Kurumu Genel Müdürünü ziyaret ederek en azından bekleme süresinin ve kadroların aşağıya çekilmesi konusunda bir destek isteyeceğiz. Umarım ki 13 Ocak ‘ta  bu görüşmelerde aşağıya doğru çekilir.

GAZETE ÇALIŞANLARINA DEVLET DESTEK VERMELİ

Türkiye’de geçen yıl ve bu yıl gazetelere verilen basın ilan zammı rekor! Ancak daha bu rekorun tadına varmadan asgari ücretin işveren açısından 12 bin 500 lira gibi bir maliyete yükselmesi ve icra ilanlarının yok edilişinden dolayı yüzde 100’lük verilen zammın gazetelere yansımayacağı görülüyor. Gazetelerimizin durumları böyle iken tabi ki gazete sahiplerimizin maddi sıkıntıları nedeniyle işçilerine asgari ücreti bile veremez duruma düşüyor. Ve ben hep iddia ediyorum şuanda Anadolu’da gazetelerin, gazetede kadroda çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu asgari ücret alamıyor. Daha önce 5 bin 500 lirayı alamıyordu şimdi 8 bin 500’ü nasıl alacak çok merak ediyorum. Bu nedenle biz diyoruz ki; Gazete çalışanlarına, medya çalışanlarına mutlaka devlet karşılıksız bir destek vermelidir. Anadolu basınını daha zor günler bekliyor. Ama buna rağmen mücadelemizi sürdüreceğiz.

İnternet sitelerinde değişen bir şey olmayacak!

Bu işi gerçekten yapan internet sitelerinin büyük bir çoğunluğu bu sisteme uyamayacağı için ya kapatacak ya idare edecek ama bu yasanın en büyük eksikliği şuanda paravan internet siteleri hiç bu şartların içine girmeden yine baskı ve tehditlerini devam ettirecek. Mutlaka bu yönetmeliğin içerisine bu olayla ilgilide bir yaptırım koyulmalı. Arkadaş şuanda diyecek ki; “Ben kadroyu bıraktım. Kadrosuz olarak yine elimde telefon ve internet gazeteciliğimi yapıp belediye başkanını, siyasi işadamını tehdit edeceğim” diyecek. Nasıl engelleyeceksiniz? Bunu engellemek lazım bu engellenirse mesleğimizin onuru kurtulur. Bu engellenmezse yine internet sitelerindeki sıkıntılarımız bitmeyecek, devam edecek.

TELEVİZYON VE RADYOLAR ÖKSÜZ ÇOCUK GİBİ

Türkiye’de uydudaki televizyonlarımız, karasalda çok az kaldı internette yayın yapan televizyonlarımız nedense devlet tarafından bir öksüz çocuk muamelesi görüyor. Bugün internet için yapılan bu değişiklik ve destek paketi neden televizyonlar için, radyolar için yapılmaz bilmek mümkün değil. Mutlaka uydu televizyonlarının uydu bedellerinin aşağıya çekilmesi gerekir. Şu anda 100’den 40 civarına düşen internet televizyon yayıncılığı 2023 yılında bu şartlar gittiği sürece Anadolu’dan uydudan yayın yapan televizyonlarımızın büyük bir çoğunluğu yine kapanacak.

TGF Mali Saymanı ve Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık da Genel Başkan Karaca ve heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek “Gazete sahipleri ve gazete çalışanları olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu zorlu süreçte daha iyi koşullarda gazetecilik yapmak için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Exit mobile version