Tübitak’tan Stratejik İş Birliği Anlaşmaları

Üst düzey pandemi önlemleri ile bu yıl 15’inci kez gerçekleşen, en yüksek katılımcı sayısı ile de dünyanın önde gelen savunma sanayii fuarlarından olan IDEF 21’e 79 ülkeden 154 heyetin katılımı bekleniyor. Fuarda heyetler ve katılımcı firmalar görüşmeler gerçekleştirirken savunma sanayiinde faaliyet gösteren kurumlar arasında iş birliği anlaşmaları da yapılmaya devam ediyor.
Bu yıl fuarda Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ile yer alan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), iş birliği anlaşmalarını art arda gerçekleştiriyor.
Yerli ve milli hamle: son model lazer teknolojisi için TÜBİTAK BİLGEM ve ASİS ELEKTRONİK iş birliği
TÜBİTAK BİLGEM ve ASİS ELEKTRONİK VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ AŞ arasında iş birliği protokolü imzalandı. Yerli ve milli teknolojik sistemlerin geliştirilmesine yönelik iş birliği kapsamında gerçekleşen protokolde imzalar TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK BİLGEM Başkan Vekili Dr. Ali Görçin ile ASİS ELEKTRONİK VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, İcra Kurulu Başkanı Salih Güçbilmez tarafından atıldı. İmza töreninde konuşmalarını gerçekleştiren Mandal, TÜBİTAK’ın asli görevlerinden birinin teknolojinin geliştirilmesi olduğuna vurgu yaparak, ‘’Özellikle bu kapsamda da uzunca bir zamandır üzerinde çalıştığımız lazer teknolojimizi geliştirmek ve daha kapsamlı kullanmak adına ülkemizin kıymetli firmalarından olan ASİS ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Dün açılışta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da ifade ettiler; yüzde 20’lerden başlayarak şu an yüzde 80’lere gelen yerlilik oranına bu anlaşmayla bir değer daha katmış olacağız’’ dedi. 
TÜBİTAK RUTE ve ASPİLSAN’dan stratejik birliktelik
Fuarda bir diğer önemli iş birliği anlaşması da TÜBİTAK RUTE ile ASPİLSAN arasında imzalanan proje sözleşmesi oldu. Lityum iyon pil teknolojileri alanında imzalanan proje sözleşmesine TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK RUTE Enstitü Müdürü Dr. Mehmet Ali Çimen ile ASPİLSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necati TEKİN ve ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy imza attı. İmzalar atılırken konuşan Mandal, TÜBİTAK’ın hem teknoloji geliştirme hem de teknolojinin geliştirilmesinde altyapının kullandırılması konusunda yetkili bir kurum olduğunu ifade ederek ‘’ TÜBİTAK’ın asli görevi olan teknolojiyi geliştirmek ile bunun önemli paydaş kuruluşu ASPİLSAN tarafından bunun ürünleştirilmesi sürecinde başlattığımız hayırlı bir girişim… Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği şekilde yerlilik ve millilik konusunda, teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten, teknolojiyi üretirken de tasarımıyla beraber geliştiren bir ülke olmak için büyük çaba içerisindeyiz. Hem ülkemize hem de kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum’’ değerlendirmelerinde bulundu.
ASPİLSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necati Tekin ise yaptığı konuşmada ‘’Bu faaliyetin süratle yürütülmesi, yerli ve milli olarak bir an önce hayata geçirilmesi tüm TÜBİTAK RUTE ve ASPİLSAN çalışanlarının emeğiyle olacaktır. Ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum, emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum’’ dedi.
İki stratejik kurumdan büyük iş birliği
Fuarda gerçekleşen iş birliği anlaşmalarından bir diğeri ise TÜBİTAK BİLGEM ve TRTEST TEST ve DEĞERLENDİRME A.Ş. arasındaki Güvenli Mesajlaşma Ürün Testleri Hizmeti Hizmet Kabul ve Gizlilik Çerçeve Sözleşmesi oldu. İmza törenine TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK BİLGEM Başkan Vekili Dr. Ali Görçin ile TRTEST TEST ve DEĞERLENDİRME AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şahin ve TRTEST Genel Müdürü Bilal Aktaş katıldı.
TÜBİTAK olarak TRTEST’e ortak olduklarını da ifade eden Mandal, ‘’Geçmişte testlerin ve sertifikasyonların yurtdışında yapıldığı bir ortamdan, ülkemizdeki tüm yetkinliklerin ortak kullanıldığı yapıya doğru dönüşüm içerisindeyiz. TÜBİTAK olarak bugün imzalayacağımız anlaşmayla sürece katkıda bulunacağız. TÜBİTAK BİLGEM’in uzun zamandır güvenlik odaklı haberleşme sistemleri konusunda test yeteneği var. Bu yeteneği TRTEST ile buluşturmuş olacağız. Dolayısıyla ülkemizde bu amaca yönelik talepler TRTEST’e gelecek, biz de kendi yetkinliğimizi TRTEST ile birlikte kullanmış olacağız. Ben bunun çok kritik bir iş birliği olduğunu düşünüyorum. Çünkü dijitalleşmeyle beraber siber güvenlik konusu stratejik önem kazanmış durumdadır. Şimdiden ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum’’ dedi.
Aynı zamanda Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı da olan Adem Şahin ise yaptığı konuşmada, ‘’TRTEST şirketimiz TÜBİTAK BİLGEM ile çok önemli bir işbirliği gerçekleştirecekler. Malumunuz mesajlaşma programları ve bunların güvenilirliği artık gündelik hayatımızın çok önemli bir parçası haline geldi. Bu iş birliği ile Türkiye’de yerli yazılım geliştiren firmalarımızın, kuruluşlarımızın üretmiş oldukları programların belgelendirilmesi faaliyetleri güvenilir bir elden gerçekleştirilmiş olacak. TRTEST bu manada TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilmiş olan kabiliyetleri bu işbirliği çerçevesinde kullanacak.  Bu konuda TÜBİTAK BİLGEM yetkililerine de çok teşekkür ediyor ve hayırlı olsun diliyorum’’ diye konuştu.
TÜBİTAK, iş birliği anlaşmalarını gün boyu imzaladı
Tüm gün boyunca Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarıyla görüşmeler halinde olan TÜBİTAK, SSB ASELSAN ile Multistatik Radar Yetenek Kazanım Geliştirilmesine İlişkin Sözleşme, ASELSAN FOTONİKS ile Lazer Haberleşme Sistemi İşbirliği Protokolü, ASFAT – ASKERİ FABRİKA VE TERSANE İŞLETME A.Ş. ile Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi Kapsamında Degaussing Sistemi Alt yüklenicilik Sözleşmesi ile Mutabakat Sözleşmeleri ve TUSAŞ – TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş. ile İş Birliği Anlaşması imzaladı.

 

Exit mobile version