TÜRKMER Türk Dünyasını Takip Ediyor
Zamanın ruhunu bilim ve teknolojinin teşkil ettiği bu dönemde Türk jeopolitiğine yönelik kurumsallaşmayı bilimsel üretim noktasında da tesis etmek önemli bir ihtiyaç konumunda. Türk dünyası ölçeğinde bilimsel üretim ve paylaşıma yönelik adımlar atma herkesten önce Türkiye’ye düşen bir görev. Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (TÜRKMER) bu bilinçle kurulduğu belirtilmekte. Bu doğrultuda; yenilikçi, bilimsel iş birliği projeleri geliştirme, Türk dünyasındaki akademik kuruluşlara yönelik iş birliği ağı oluşturma, bilginin serbest dolaşımına ve bilimsel verilere kolaylıkla erişmeye yönelik öneriler, ortak veri tabanlarının tesisi ve Türk dünyasına hitap eden uluslararası kurumlarla bilimsel iş birlikleri içinde olmak için TÜRKMER çalışmalarına başladı.
Üniversitemizin En Dinamik Araştırma Merkezlerinden Biri
Aralık 2017’de kurulan merkezin Müdürü Prof. Dr. Köksal Şahin, “Merkezimiz yönetim ve danışma organlarının teşkil edildiği 2018 yılının Şubat ayından bu yana da aktif bir şekilde bilimsel süreçlerin içinde yer almaktadır. Üniversitemizin en dinamik araştırma merkezlerinden biri olmayı başarmış durumdayız.” dedi.
Prof. Dr. Şahin, TÜRKMER’in üstlendiği ana fonksiyonu anlatırken, “Yaşanmakta olan küreselleşme ve dijital devrim neticesinde bilimsel bilgi üretimi başlıca güç kaynağı haline gelmiştir. Bu şartlarda Türk Dünyasına yönelik kurumsallaşmayı bilimsel üretim ve iş birliği noktasında da tesis etmek gerekiyor. İşte araştırma merkezimiz bu bilinç ile çalışmalarını yönlendirmektedir. Bu doğrultuda; Türk Dünyasından üniversitelerle iş birliği ağları kurma, birlikte yenilikçi bilimsel projeler geliştirme, ortak panel/kongre düzenleme, bilimsel eserler üretme ve Türk Dünyası ülkelerinin gündemini istikrarlı bir şekilde takip edip analizler ortaya koyma öncelik verdiğimiz hususlar. Ayrıca hedeflerimiz arasında Türk Dünyasındaki yükseköğretim kurumlarının kalitesini arttırma, yeteneğin serbest dolaşımını sağlama, ortak veri tabalarının tesisi ve Türk Dünyasından gelen öğrencilere yönelik alan araştırmalarına yönelme gibi hususlar da yer almakta.” ifadelerini kullandı.
TÜRKMER’in Son Dönemde Gerçekleştirdiği Bilimsel Çalışmalar:
• Merkez, ‘Türk Dünyası Yükseköğretim Kurumları İçin Kitlesel Açık Çevrim içi Dersler Oluşturuldu “ (Çevrimiçi Türk Akademisi Projesi) başlıklı proje çalışmasını tamamlayarak TÜBİTAK 3005 Programına başvuru yaptı. Proje paydaşları arasında Kazakistan, Azerbaycan ve Makedonya’daki üniversiteler var.
• “Bağımsızlığın 30. Yılında Türk Dünyası” adlı yazarları arasında yabancı araştırmacıların da olduğu editöryal kitap çalışması başlatıldı.
• Merkez tarafından Gostivar’da Vizyon Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ‘Türkiye ve Kuzey Makedonya Arasında Yükseköğretim Alanında Tecrübe Paylaşımı ve İş birliği Arayışları’ adlı uluslararası bir panel düzenlendi. Her iki ülkeden akademisyenlerin sunum ve tartışmalarının ardından bilimsel İş birliği anlaşmaları yapıldı.
• Kazakistan, Ukrayna ve Türkmenistan’a ilişkin analiz ve raporlar yayınlandı:
-Türk Konseyi 8. Devlet Başkanları Zirvesi’ne Dair Analizler
-Türk Dünyası Ülkelerinde Covid-19 Salgını
-Kazakistan’da Yaşanan Hükümet Karşıtı Ayaklanma Olaylarının Azerbaycan ve Kırgızistan Medyalarındaki Yansımaları
-Kazakistan’da Yaşanan Hükümet Karşıtı Ayaklanma Olaylarının Rus Medyasındaki Yansımaları
-Orta Asya’nın Geleceği Açısından Rusya-Ukrayna Krizi
-Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Yeni Bir Dönem mi başlıyor?
-12 Mart 2022 Türkmenistan’da Erken Seçim
• TÜRKMER’in yayın organı olan “SAÜ Türk Akademi Dergisi” kurulmuş ve Dergi Park sistemine dâhil oldu.
• Merkez bünyesinde ayrıca her ay olmak üzere “Türk Dünyası Gündemi” takip edilmekte ve yayınlanmakta. İlk olarak Mayıs Ayı Gündemi yayınlanmış olup, Türkiye ve Türk Dünyasındaki başlıca akademik ve idari kurumlara gönderildi. Haziran ayı gündemi için hazırlıklar sürdürülüyor.
• Bakü de 19. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi gerçekleştirildi
TÜRKMER Ekibi:
• Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Suat Kol, (Proje, Editöryal Çalışmalar ve Merkezdeki iş akışı ve görev takibinden sorumlu)
• Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Gökçe Candan, (Jeopolitik gündem takibi, İstatistiksel çalışmalar, staj ve sertifika programlarının organizasyonundan sorumlu)
• Dr. Hüseyin Çalışkan, (Merkezin yayın organı olan Sakarya Üniversitesi Türk Akademi Dergisi’nden (SAÜTAD) sorumlu)
• Dr. Mehmet Barış Horzum, (Proje geliştirme/yürütme hususlarını takibinden sorumlu)
• Dr. Ahmet Vecdi Can ve Prof. Dr. Kürşad Gülbeyaz (Merkezin koordine ettiği Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi organizesinden sorumlu)
• Öğr. Üyesi Türker Fedai Çavuş, (Merkezin fen bilimleri alanındaki çalışmalarının organizasyonundan sorumlu)
• Öğr. Üyesi Dilşad Türkmenoğlu Köse, (Merkezimizin etkinlik organizasyon, halkla ilişkiler ve iletişim işlerinden sorumlu)