Vali Nayir Ölçme Değerlendirme Merkezini Ziyaret Etti
İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş ve Ölçme Değerlendirme Merkezinden Sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yüksel Hamzaoğlu tarafından Merkez önünde karşılanan Vali Ahmet Hamdi Nayir’e faaliyetler hakkında bir de brifing verildi.
“Eğitimdeki Başarının Yükselmesi İçin Çalışmalar Yapılıyor”
İlimizde ölçme değerlendirme faaliyetlerinde uygulama birliğinin oluşması ve okulların dönemsel performans hedeflerinin, gelişim planlarının tanımlanması amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade ederek slayt eşliğinde tanıtıcı bilgiler veren Ekip Sorumlusu Volkan Turgut, öğretim programlarında yer alan kazanımların, ders bazlı öğrenilme düzeyinin ölçülmesine ve görülen eksikliklerin zümre öğretmenlerince tamamlanmasına katkı sunan Merkezde 24 branş öğretmeninin görev yaptığını, öğrencilerin akademik gelişimlerinin izlenebilmesi, öğrenme eksikliklerinin tespiti için yapılan sınavların sonucunda ulaşılan veriler ışığında öğrenme süreçlerini zümre, şube, okul, ilçe ve il düzeylerinde değerlendirip geri bildirimde bulunduklarını, yıl sonunda düzenlenen rapor ile birlikte şube, okul, ilçe ve il karneleri hazırladıklarını, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik tanıtım-bilgilendirme toplantıları çerçevesinde okullara ziyaretler gerçekleştirdiklerini, okullarda yapılacak sınavlarda kullanılması amacıyla 6, 7, 9 ve 10. sınıflar düzeyinde soru fasikülleri hazırlayıp öğretmenlerle paylaştıklarını, görme engelli öğrencilerin tespiti ve sınavlarda yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik sınav kitapçığı hazırlık çalışmalarını sürdürdüklerini, ilimizde yapılan ortak sınav uygulamasının teknolojik altyapısını oluşturmak ve geliştirmek amacıyla da yazılım çalışmaları yaptıklarını belirtti.
Merkezdeki çalışma ortamlarını gezerek burada görev yapan öğretmenlerle de tanışma toplantısında bir araya gelen Vali Ahmet Hamdi Nayir, her Çarşamba bir okulu gezip öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldiklerini, ancak öğrencisi olmayıp da yine onların başarısı için büyük gayret gösteren öğretmenlerimizin de neler yaptığını görmek amacıyla bu hafta bu Merkezi ziyaret etmek istediklerini söyleyerek, “Meslek hayatım boyunca iki konuya önem verdim, bunlardan bir tanesi eğitim konusu, diğeri de üretim konusudur. Haftanın belirli saatlerini okullarımızda ve sanayi kuruluşları ile firmalarımızda geçirmek bizim için önceliklidir. Farklı etkinlikler kapsamında gittiğimiz okullarımız hariç Çarşamba günleri sanırım bugüne kadar 40 civarında okulumuzu ziyaret ettik.
“Öğretmen ve Öğrencilerimizin Hayatlarına Dokunuyoruz”
Bizler eğitimde başarılı olmayı geleceğimize ait bir görev, bir borç olarak biliyoruz. Yapmış olduğumuz ziyaretlerde de eğitimdeki başarıyı artırmanın yollarını arayıp öğrencilerimizi daha istekli hale getirmek, öğretmenlerimizi daha verimli hale getirmek için onların hayatlarına dokunmaya çalışıyoruz. Okul ziyaretlerimizde sınıflarımızı gezerek müfredattaki derslerin ve konuların boşa konulmadığını ve mutlaka hayatlarında bir yerlerde lazım olacağını anlatmaya çalışıyoruz. Elbette öğretmenlerimiz bu konulara değiniyordur, bizler de eğitimcilerimizin anlattıklarını destekleyici cümleler kuruyoruz. Yine öğretmenler odasında onların misafiri olup yaptıkları işin kutsal olduğu kadar çok kıymetli olduğunu, sorumluluk gerektirdiği kadar tatmin duygusunun yüksek olduğunu, yıllar sonra güzel hatırlayacakları anılar biriktirecekleri bu meslekte emek verdikleri öğrencilerinin önemli yerlere, mevkilere geldiğini görünce mutluluk duyup gururlanacaklarını belirterek, kendi öğretmenlerimden de örnekler verip onların duygu ve düşüncelerini aktarmaya çalışıyorum.
“İyi Bir Çalışma Alanınız Var”
İlk defa böyle bir Merkezi ziyaret ettiğim için örnekleri ile kıyaslama yapamıyorum, ancak gördüğümüz kadarıyla mütevazı bir yerde hem sınav için hem basım işleri için hem de arkadaşlarımızın çalışma alanı açısından bütün ihtiyaçları karşılayacak bir ortam oluşturulmuş diyebiliriz” dedi.
Bir öğretmenin öğrencileri ile birlikte olmasının beklendiğini ifade eden Vali Nayir burada gördüğünün farklı olduğunu dile getirerek, “Sizler mekân olarak öğrencilerden ayrısınız ama onların başarısına birebir etki edecek ve başarının adil bir şekilde ölçülmesini hedefleyen bir yapının mimarları gibisiniz. Eksiklerin tespit edilip tamamlanması ile kişiyi, okulu, ilçeyi ve ili başarıya götürecek yolun önemli bir kısmının buradan geçtiğini, başarı seviyesinin öğrenci, öğretmen, aile üçgeniyle birlikte, sizin de tespit ve gayretlerinizle yükseltileceğini düşünüyoruz.
“12 Yıl 3 Saatle Ölçülemez”
Kişinin hayatına bire bir etki edecek bir okulu ya da üniversiteyi kazanmasında adaletli ve hakkaniyetli bir yöntem ortaya çıkarabilmemiz gerektiği inancındayız. 12 yıllık bir eğitim-öğretim hayatının sonucunu 3 saatlik bir sınavla ölçmek mümkün mü? Bu şekilde adaletli ve hakkaniyetli bir ölçüm yapmış olur muyuz? Bu soruların cevaplarını verebilmek elbette çok zordur. Ancak sizler gibi böylesi önemli ve sisteme direkt etki edecek bir Merkezde çalışan eğitimcilerimizin bu konuda göstereceği başarı, ülkenin genel eğitim yapısı içerisinde herkesi ölçebilecek bir şekilde ortak sınavların ortaya çıkmasını sağlayıp mutlaka bahsettiğimiz adaleti ve hakkaniyeti de beraberinde getirecektir. Herkesin bileceği sorular yerine her kişinin bir konuda farkını ortaya çıkarak türden sorulara da ihtiyacımız var.
Sizler ortak sınav sonuçlarına bakarak, müfredata göre öğretmenlerimizin konularını hangi ölçüde anlatabildiğini ve öğrencilerin de bu konuları hangi ölçüde anladıklarını tespite çalışıyorsunuz. Hazırlayacağınız soruların, çocuklarımızın sınavlara olduğu kadar hayata da ne ölçüde hazırlandığını da göstermesi gerektiğine inanıyorum. Okul gezilerimde öğretmenlerimizden bu hususu açıkça istiyorum, sınavlara hazırladığınız kadar hayata da hazırlayın, soru çözme kabiliyetleri kadar sorun çözme kabiliyetlerini de geliştirin diyorum. Sizlerden de isteğim bu hususu ortaya çıkaracak soruların da ortak sınavlarda yer almasıdır” diye konuştu.
Ölçme Değerlendirme Merkezinin eğitimdeki yerinin önemli olduğuna inandıklarını belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, herkese görevlerinde başarılar diledi.