GÜNCEL

Yerli ve Milli Tohumlar Ekiliyor

Sakarya’da gerçekleştirilen sözleşmeli, yerli ve milli hibrit kabak çekirdeği ekim projesi , Sakarya’ya bağlı 55 mahallede hibrit kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği ekimleri başladı.

Ziraat Mühendisi Cangül Alhun,  Geçtiğimiz yıl yerli ve milli hibrit kabak tohumlarının denemeleri başarıyla ekilip yapıldı. Bu yıl hibrit tohumlarımızı çiftçilerimize üreticilerimize veriyoruz. Yerli ve milli hibrit tohumunu çiftçilerimizde gönül rahatıyla tarlalarına ekiyorlar. Biz şirket olarak ilk çalışmalarımızı yapıyoruz. Amacımız Türkiye ekonomisine tohum konusunda büyük katkılar sağlayacağına inandığımız yerli ve milli tohumlar  Türkiye’ye kazandırmaktır.

Biz şirket olarak çalışmalarımızı 5 yıldır, Trakya Tarımsal araştırma enstitüsü ve Geçit Kuşağı Trakya Tarımsal  araştırma enstitüsü ARGE çalışmaları projeleri ile ortaklaşa çalışmaktayız. 5 yıllık çalışma sonucunda elimizde 60 adet saf durulanmış hatlarımız mevcuttur.. Bu yıl yaptığımız işlemlerde durulanmış hatların çalışmalarını devam ettirirken ortaya çıkartmış olduğumuz hibrit tohumların çiftçilere üretimlerini yaptırmaktayız.
Üretimini yaptığımız hibrit tohumlar şu anda yerli ve milli tohum özelliğini taşımaktadır.

Özel şirketin Tarım Ürünleri AR-GE Müdürü ve Bitki Islahçısı Dr. Ferzat Turan, 5 yıldır yerli ve milli hibrit çerezlik kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği üzerinde Trakya Tarımsal  araştırma enstitüsü ve Geçit Kuşağı Trakya Tarımsal  araştırma enstitüsü ARGE kapsamında ortaklaşa proje yürütmekteyiz.
Bu yıl projenin sonu olarak hibrit yerli ve milli kabak çekirdeği tamamlanmıştır. Yerli ve milli kabak çekirdeği tohumlarını çiftçilerimize dağıtarak ekimlerine başladık.