Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları ödüllerini Sakarya’da aldı

Sakarya’nın ev sahipliği yaptığı ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen ‘Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödül töreninde edebiyatın ve sanatın 29 farklı dalında değerlendirilen ödüller sahiplerini buldu. Başkan Ekrem Yüce, “1981’den bu yana düzenlenen böylesi köklü bir ödül törenine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği ‘Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödül törenine ev sahipliği yaptı. 29 dalda edebiyatta ve sanatta yılın isimlerinin ödüllerini aldığı törende konuşan Başkan Ekrem Yüce, “Fikirlerimizi çekinmeden, üşenmeden, yorulmadan eylemsele faaliyete geçirmeliyiz ki kalıcı olabilsinler” dedi. Başkan Yüce, ödül alan isimleri tek tek tebrik ederek başarılarının devamlarını diledi.

Çok sayıda davetli yer aldı

AKM’de gerçekleştirilen ödül törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, İl Kültür Müdürü Süleyman Acar ile birlikte ülkemizin farklı şehirlerinde yaşayan şairler, yazarlar, sanatçılar, gazeteciler, sinemacılar ve televizyoncular katıldı. Fikir dalında ödül alan Taşkın Tuna’ya ve Araştırma alanında ödül alan Mustafa Çıba’ya ödüllerini Başkan Yüce takdim etti. Ödül töreni TYB tanıtım videosu ile başlarken protokol konuşmaları, ödül ve plaket takdimlerinin ardından toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Kültür dostu şehir: Sakarya

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Sadece ülkemizin değil coğrafyamızın en değerli ödül değerlendirme çalışmasını gerçekleştiriyoruz. 1981 yılından beri düzenlenen bu çalışma artık ülkemizde önem verilen bir çalışma haline gelmiştir. Türk edebiyatımıza çok önemli eserleri miras bırakan kültür elçilerimiz ilk ödüllerini Türkiye Yazarlar Birliği tarafından almıştır. Sakarya şubemiz Fahri Tuna abimiz öncülüğünde mekânsız olarak çok başarılı bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Kültür dostu Başkan Ekrem Yüce’de yazarlar birliğine her zaman destek olmuştur. Bizlere bugün ev sahipliği yaptığı içinde müteşekkiriz. Tüm ödül alan şairlerimizi sanatçılarımızı gönülden kutluyorum. Bu ödüller ileride daha büyük daha güzel eserlerin gelmesi için bir teşvik olacaktır” dedi.

Senelerce devam edecek

Törende söz alan Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, “Başkanımız Ekrem Yüce’ye ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum. 42 yıldır TYB böylesi güzel bir ödüllendirme sistemini sürdürüyor. İnşallah daha uzun senelerce devam edecektir. Ödül alan tüm yazarlarımızı ve sanatçılarımızı tebrik ederim” dedi. Protokol konuşmaları sonrası TYB Genel Başkanı Arıcan ile Şeref Başkanı Doğan’ın elinden Sakarya’da kültürel çalışmalara olanak sağladığı için Başkan Ekrem Yüce’ye plaket takdim edildi. Başkan Yüce’de her iki başkana günün anısına Sakarya’da üretilen şifalı ürünlerin yer aldığı şifa paketi takdim etti.

Fikirleri önemsiyoruz

Başkan Ekrem Yüce, “1981’den bu yana düzenlenen böylesi köklü bir ödül törenine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sakarya çok kültürlü yapısı sayesinde kültürel çalışmalarda sürekli olarak yer alan bir şehirdir. Sakarya’mızda kültürel çalışmalara ve faaliyetlere önem gösteriyoruz. Sakarya fikirlere düşüncelere yeni ufuklara yol açan güzide bir şehirdir. Fikirleri her zaman önemsiyor ve onların eylemlere dönüşmesini her zaman destekliyoruz. Misalen şöyle diyebilirim; Bir ateş suyu ısıtmak için saatlerce yanar ancak bir su damlası ateşi anında söndürür. Fikirlerde aynen böyledir. Bir fikri, düşünceyi oluşturmak, yaymak, kabul ettirmek için saatlerce, günlerce hatta yıllarca uğraşırsınız. O oluşturulan fikri bir kötü fikir anında yok edebilir. Dolayısıyla her şeye rağmen fikirlerimizi çekinmeden, üşenmeden, yorulmadan eylemsele faaliyete geçirmeliyiz ki kalıcı olabilsinler” diye konuştu.

Türkiye’nin farklı illerinden Sakarya’ya gelerek ödüllerini alan kurumlar, isimler ve eserleri:

Hikâye: Ali Işık, Üç Günlük Dünyanın İkinci Günü – Pruva Yayınları,

Şiir: Atakan Yavuz, Düşerken Söylenecek Şarkılar – Ebabil Yayınları,

Roman: İsmail Özen, Karlı Bir Gece Vakti – Ketebe Yayınları,

Deneme: Ahmet Edip Başaran, Sahipsiz Güzel – Muhit Kitap Yayınları,

Edebi Tenkit: Servet Şengül, Epik Damar – Ketebe Yayınları,

Fikir: Taşkın Tuna, Var Olmak Ya da Olmamak -Şule Yayınları,

Araştırma: Mustafa Çıpan, Pir-i Sani Divane Mehmet Çelebi -İstanbul Tasavvuf ve Mûsikî Araştırmaları Derneği,

İnceleme: Murat Bozkurt, Sinema ve İdeoloji – İnsan Sanat Yayınları,

Dil: Hüseyin Rahmi Göktaş, Kökses Teorisi Türkçenin Geleceği – Ketebe Yayınları,

Hatıra: Şerif Aydemir, Yaşamak Geçti Başımdan – Ötüken Neşriyat,

Gezi: Kemal Kahraman, Zamanın Ayak İzleri (2 cilt) – Büyüyenay Yayınları,

Şehir Kitapları: Mehmet Çayırdağ, Kayseri Tarihi Araştırmaları (2 cilt)- Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları,

Tercüme: Dr. Mehmet Yazgan, Mahatma Gandi – Hece Yayınları,

Tiyatro: Kudret Ayşe Yılmaz, Hayat Gibi- Bir Dram Bir Komedi – Hece Yayınları,

Biyografi: Fazıl Gökçek, Ahmet Mithat Efendi Çalışmaya Vakfedilen Bir Hayat – Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Yayınları,

Çocuk Edebiyatı: Melih Tuğtağ, Kuş Jokeyleri / Gerçeği Gıdıklayan Masallar – Cezve Çocuk Yayınları,

Basın/Kültür: Adnan Öksüz, Millî Gazete,

Basın/Fikir: Abdullah Muradoğlu, Yeni Şafak Gazetesi,

Dergi: Karabatak Dergisi,

Türk Müziği: Karar Perdesi – TRT2,

Halk Kültürü: Ahmet Şenol, Halk kültürüne uzun süreli katkılarından dolayı,

Elektronik Yayıncılık: https://www.insaniyet.net

TV Programı: Aklıselim – TRT Türk

TV Belgesel: Diyanet TV–      Bir Sahaf Bin Dünya belgeseli,

TYB Özel Ödülü: Fatih Belediyesi – Kültürel Belediyecilik

Kamu Yayıncılığı: ALBARAKA Yayınları,

Özel Yayıncılık: KADİM Yayın Grubu,

Yayıncılık Özel: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı,

Üstün Hizmet: Kültür ve sanat hayatına uzun süreli katkılarından dolayı; Dr. Nazif Öztürk, Prof. Dr. Hasan Tahsin Feyizli, Amir Ateş.

Exit mobile version